zondag 4 november 2012

James bond en die andere geheim agent

De afgelopen nacht is de eerste sneeuw gevallen maar vanochtend was het alweer boven nul, dus er is al niet veel meer van over. Het is inmiddels wat kouder geworden, overdag zo rond de 3 graden en ’s nachts vriest het een beetje.

Ongeveer anderhalve week geleden is er hier in huis een Italiaanse student (Stefano) bij gekomen, want er was namelijk nog steeds een kamer vrij in het appartement. Hij heeft hier afgelopen jaar ook al een paar maanden gewoond en Russisch gestudeerd en daarvoor heeft hij in Sint Petersburg gewoond. Hij spreekt dus prima Russisch, wat betekent dat er nu altijd een tolk dicht in de buurt is en dat maakt de communicatie met de eigenaars van het appartement weer een stukje makkelijker. Ik kan het prima met hem vinden en hij wil (net als ik) graag nog andere steden in Rusland zien dus in december en/of januari gaan we nog wat ontdekkingstochten maken hier.

Vorig weekend ging ik samen met Ishnavin (een student uit MaleisiĆ« die hier geneeskunde studeert), naar de nieuwe James Bond film toe. Hij had me verteld dat het een filmnacht was, dus van 23.00 uur tot het ochtendgloren zouden er 3 films gedraaid worden. Toen we er om 23 uur aankwamen was het echter nog geen tijd voor de film maar moest het publiek eerst in de stemming gebracht worden met een aantal wedstrijdjes. Omdat het ook Halloween was dat weekend begon het met een wedstrijd wie er het meest apart gekleed was. Het had wel iets weg van Albert Heijn tijdens de weken dat er voetbalplaatjes uitgedeeld worden, want iedereen wilde maar wat graag op het podium staan. Toen dat was afgelopen (en ik dacht dat de film wel zou gaan beginnen) was het tijd voor wedstrijd numero 2 waarbij een aantal vrijwilligers naar voren mochten komen (aan animo wederom geen gebrek) om te laten zien wie er de beste James Bond was. 


Degene die uiteindelijk het langst kon opdrukken won en werd verblijd met een flesje Pepsi Light en een dvd van James Bond. Ongeveer een uur later was dan de tijd aangebroken voor de James Bond film zelf. Gelukkig staat James Bond niet bekend om zijn hoogstaande gesprekken maar vooral veel actie, dus het was allemaal goed te volgen. Alle films worden namelijk in het Russisch ingesproken en er is geen ondertiteling. De film die daarna kwam was ’n cartoon waarin wel veel gepraat werd, dus dat was af en toe wat moeilijker te volgen.

En dan die andere geheim agent, of eigenlijk voormalig geheim agent. Vandaag is het namelijk in Rusland Dag van de Eenheid. Vroeger werd op 7 november de Russische revolutie herdacht, maar om die dag te vervangen heeft Poetin in 2005 de Dag van de Eenheid ingevoerd; die dus op 4 november is. Er wordt dan herdacht dat in 1612 een groep soldaten vanuit Nizhny Novgorod naar Moskou trok om daar het Poolse leger te verslaan.
"Rusland - roemrijk verleden, grote toekomst"
De twee aanvoerders van de Russische troepen van destijds komen uit Nizhny Novgorod en daarom wordt de stad elk jaar op die dag bezocht door Poetin, die andere geheim agent. Voordat Poetin president van Rusland werkte hij namelijk voor de KGB (de geheime dienst van de Sovjet-Unie) en de FSB (de opvolger van de KGB). Omdat het dit jaar 400 jaar geleden is dacht ik dat het wel groots gevierd zou worden. Op het centrale plein in de stad stonden allerlei kraampjes met souvenirs en vanavond is er nog een concert daar, maar verder is er weinig te beleven. Het hoogtepunt was eigenlijk een zandsculptuur met daarin het Kremlin van Nizhny met soldaten ervoor, waar iedereen (inclusief) ijverig foto's van maakte. Van Poetin zelf heb ik overigens geen glimp mogen opvangen…
Zandbak

2 opmerkingen:

 1. Twas weer genieten van je verhaal hoor. Ik vind het hartstikke dapper van je dat je "zomaar" in een wildvreemde stad gaat studeren. Je kent er niemand en de taal is ook abacadabra......Fijne week weer komende week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Pieter,
  Leuk dat er een huisgenoot is bijgekomen en dat je het goed met hem kan vinden.(maar wie kan dat niet met jou) Kan je zelf al wat meer uit de voeten met de Russische taal?
  Je verhalen blijven leuk en we steken er ook nog wat van op!
  Volgende week ben ik nog een nachtje in Barendrecht (dat weet je meoder nog niet dat ik ook wil blijven slapen) misschien kunnen we dan nog even skypen.
  Houd je goed.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen