donderdag 13 december 2012

Winter!

Nadat de sneeuw, kou en narigheid hier dit jaar relatief laat zijn intrede deed, is de winter hier dan eindelijk begonnen. Veel mensen vertelden dat het normaalgesproken ergens eind oktober al begint te vriezen en sneeuwen, maar dit jaar was het in november nog erg warm. Ongeveer 3 weken geleden is de eerste sneeuw hier gevallen en dat zorgde ervoor dat er een heel leger aan sneeuwscheppers en –vegers op de been kwam. Anders dan in Nederland (waar vooral veel zout wordt gestrooid om van de sneeuw af te komen) zag je hier overal op straat mannen en vrouwen in oranje hesjes en jassen staan die de sneeuw uit de weg ruimen.  Ook mijn huisbaas is zo’n ‘sneeuwschepper’ en het is zijn verantwoordelijkheid om de straten rondom het flatgebouw schoon te houden. Het valt nu nog mee met de hoeveelheid sneeuw die er gevallen, is maar als het straks echt flink gaat sneeuwen (waarschijnlijk ergens in januari of februari) dan is hij soms de halve nacht weg om sneeuw te ruimen en de straten schoon te houden.

Sneeuwruimers in actie
Het kwik is dus ondertussen flink onder het vriespunt gedaald en op dit moment is het −18 °C buiten. De weersvoorspellingen geven voor maandag nog −20 °C op en daarna is de verwachting dat het dan weer wat ‘warmer’ wordt. Op zich is de kou goed uit te houden: ik heb in Nederland al een ’n goede winterjas gekocht en helemaal ingepakt met sjaal, wanten, muts en capuchon is het dan best prima vol te houden om buiten te lopen.

Ik heb inmiddels twee nieuwe vakken: één vak over ondernemerschap en innovatie, waarbij het gaat over hoe de Russische overheid (probeert om) innovatie stimuleert. Daarvoor worden (à la Silicon Valley in de VS) speciale gebieden aangewezen waar belastingvoordelen gelden en waar het dus voor bedrijven (vooral in de technologie-industrie) aantrekkelijk is om zich te vestigen. Het andere vak wat ik nu heb gaat over de overheidsfinanciën, dus op welke manier de overheid aan haar geld komt en hoe het vervolgens weer wordt uitgegeven. In Rusland wordt bijvoorbeeld bijna alle belasting afgedragen aan de centrale overheid in Moskou en daarna van daaruit weer (gedeeltelijk) geïnvesteerd in andere regio’s. Maar het meeste wordt geïnvesteerd in Moskou zelf, met als gevolg dat daar de meeste werkgelegenheid is, en veel regio’s zich achtergesteld voelen.

En ook hier worden de voorbereidingen voor kerst getroffen. In Rusland worden de feestdagen van de oosters-orthodoxe kerk gevolgd en omdat zij met een andere kalender werken, wordt Kerstmis hier niet op 25 en 26 december gevierd, maar op 7 januari. Maar belangrijker nog dan kerst is hier oud en nieuw. Omdat alle religies in de communistische tijd officieel verboden waren, was oud en nieuw één van de weinige traditionele feestmomenten die overbleef. Daarom is oud en nieuw inmiddels één van de belangrijkste feestdagen en dat zie je bijvoorbeeld ook in de winkels. Zo wordt daar geen reclame gemaakt voor het kopen van lekker eten of mooie kleding voor kerstmis, maar alles staat in het teken van oud en nieuw. En op oudejaarsavond krijgen alle kinderen dan van Vadertje Vorst (een soort kerstman) cadeautjes en wordt het gevierd met veel eten en drinken.


Inmiddels ben ik al bijna 3 maanden in Nizhny Novgorod en is het bijna tijd geworden om voor de feestdagen terug naar Nederland te vliegen. De tijd is ontzettend snel gegaan en dat is natuurlijk een goed teken. Maar ik heb er ook super veel zin in om iedereen weer even te zien in Nederland!

1 opmerking:

  1. Hoi Pieter,
    Wat zal jij het straks "warm" hebben onder de Nederlandse kerstboom. Hier hebben we ook net wat sneeuw en hagel gehad. Ik heb zelfs winterbanden onder de fiets want je weet het, de billen van de ouderen moeten elke dag fris gewassen worden!! En één gebroken been was genoeg. Ik kijk er ook naar uit je in ieder geval op de Fam. nieuwjaarsborrel te zien. Verder zal het een drukke tijd worden voor je hier heb ik begrepen. Goede reis woensdag. Ik hoop dat er geen vluchten uitvallen of vertagen.
    Tot snel!!
    Groeten van Mirjam.

    BeantwoordenVerwijderen