maandag 25 februari 2013

Bezoek uit Nederland: Moskou, Nizhny en Kazan!

Afgelopen week zijn Wouter en Martijn (een vriend van Wouter) naar Rusland gekomen en hebben we Moskou, Nizhny Novgorod en Kazan bezocht. De trip begon in Moskou, waar we op zaterdagavond (16 februari) aankwamen. De volgende dag daalden we voor het eerst af in de Moskouse metro, waar op werkdagen gemiddeld 10 miljoen mensen in de metro stappen. Daar hebben we ons eerst even van een broodnodige portie geluk voorzien, door over de neus van een standbeeld van een hond te wrijven; wat volgens de Russen geluk brengt.


Met de metro gingen we vervolgens naar de Izmailovskaya markt; een markt waar zowel de gewone Russen hun hele huisraad te koop aanbieden, maar waar ook handelaren van allerlei souvenirs verpatsen. En er was genoeg te zien: afgeschoten beren, veel te enthousiaste koopmannen, wapens en veel ander militair speelgoed, schilderijen, matroesjka's, enzovoort. En natuurlijk ook bontmutsen, heel veel bontmutsen. Nadat we alle drie waren voorzien van een bontmuts (“yes yes, real fox and rabbit; very nice!”), was het tijd om naar het Rode Plein te vertrekken; waar we het door de vrieskou niet echt lang volhielden maar gelukkig net genoeg tijd hadden om een mooie plaat te schieten met onze zojuist veroverde bontmutsen.


De volgende dag togen we naar Park Pobedy (Park van de vrijheid), de plek waar de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht en waar een groot museum over die periode staat. Een erg indrukwekkend museum met een hele grote herdenkingshal. Om ook de jeugdige bezoekertjes alvast kennis te laten maken met het fenomeen oorlogvoering, werden er in de souvenirshop van het museum levensechte speelgoedgeweren verkocht; de educatieve werking van het museum is dus dik in orde! Op dinsdagavond was het toen tijd om de trein oostwaarts te pakken en Nizhny Novgorod op te zoeken.

Ook in Nizhny hebben we weer even geproefd van de ware Russische cultuur toen een groepje Russen met ons wilde drinken. Toen ze ons hoorden praten kwamen ze bij ons aan tafel zitten en werd er een fles wodka besteld, die we uiteraard samen moesten opdrinken.
Drinken met onze nieuwe Russische maten
Ons als doorgewinterde studenten lukte dat natuurlijk wel, maar de Russen zelf hadden waarschijnlijk al een aantal flessen achter de kiezen. Toen we daarna buiten stonden werd het één van de Russen teveel en bij de gedachte dat zijn bed nog ver weg was, besloot hij om op straat in de sneeuw te gaan liggen. Gelukkig was Martijn de beroerdste niet en hij besloot hem samen met een andere Rus van de straat te takelen.  De volgende dag heb ik Wouter en Martijn het overweldigende toeristische aanbod van Nizhny laten zien: het Kremlin, het lokale winkelcentrum (inclusief dashcam’s) en de kabelbaan naar Bor (een plaatsje aan de andere kant van de Wolga).

Kazan
Na Nizhny Novgorod stond Kazan als laatste bestemming op het programma, weer wat verder naar het oosten. In Kazan was het flink koud dus overdag hebben we, naast het Kremlin en de universiteit waar Lenin ooit studeerde, ook genoeg cafés en restaurants van binnen gezien. En toen zat onze trip er op zaterdagavond al weer op en was het tijd om weer naar Nizhny Novgorod en Brussel te gaan. Al met al een erg leuke week!

Weer terug in Nizhny gaan nu de laatste twee vakken beginnen, want over ’n maand (op 23 maart om precies te zijn) vlieg ik weer terug naar Nederland. Eén van de vakken die ik nu krijg is Financial Strategy, wat zal gaan over onder andere fusies en overnames, de Russische aandelenmarkt en het financieren van bedrijven.
En over ongeveer anderhalve week ga ik nog met Stefano (m'n huisgenoot) naar Moskou en Volgograd toe, nog genoeg te doen dus in deze laatste maand ;-)

Tot ziens! До свидания!

1 opmerking:

  1. Hoi Pieter,
    Leuk dat jullie zo genoten hebben met elkaar. Ool leuke foto's. De laatste lijkt wel Griekenland! De laatste maand zal wel omvliegen. Geniet er nog maar van. Wij zijn al langzaamaan begonnen met spandoeken en een welkomslied!!!

    Groeten,
    Mirjam.

    BeantwoordenVerwijderen