zondag 20 januari 2013

Terug in Rusland!

Na drie ontzettend leuke weken in Nederland was het vorige week weer tijd om naar Nizhny Novgorod te vliegen voor het tweede deel van mijn studieperiode in Rusland. Om het gemis van stroopwafels, banketstaven en drop enigszins te compenseren vloog ik met een koffer vol Hollandse proviand op 12 januari weer naar Nizhny toe.


Voor Tatiana en Valentin (mijn ‘huisbazen’) had ik chocoladeletters meegenomen en ook wat andere cadeautjes. Daarmee waren ze erg in hun nopjes en alles moest natuurlijk uitgebreid op de gevoelige plaat worden vastgelegd.
Het was de eerste paar dagen wel even wennen om weer terug te zijn hier, maar nadat ik woensdag m’n eerste Russische les weer had gehad en afgelopen donderdag de colleges weer zijn begonnen voelt het allemaal weer erg vertrouwd. Ik heb op dit moment de 2 vakken die voor de kerstvakantie zijn begonnen en die vakken lopen allebei door tot ergens in februari. Begin februari starten dan de twee laatste vakken. En eind maart zit het Russische avontuur er dan weer op. Maar voordat het zover is staan er nog genoeg mooie dingen op het programma. Zo ga ik bijvoorbeeld begin maart met m’n huisgenoot eerst een paar dagen naar Moskou toe, waarna we doorvliegen naar Volgograd. Dat is een stad in het zuiden van Rusland, in de Sovjettijd bekend onder de naam Stalingrad. Daar vond tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de grootste veldslagen plaats, die werd gewonnen door de Russen en een keerpunt was in de oorlog.

Dan nog even terug in de tijd, want voor de vakantie organiseerde de faculteit een conferentie over ondernemerschap. Daarbij moesten studenten in groepjes hun bedrijfsplan/idee moesten presenteren. Daarbij moesten ze ‘investeerders’ (gespeeld door docenten) er van zien te overtuigen om in hun bedrijf te investeren. Het ging er dus uiteindelijk om het beste idee had en dat het beste kon overbrengen. Eén van mijn docenten had mij gevraagd of ik het leuk vond om daarbij te zijn en te vertellen welk idee ik het interessantst vond. Eenmaal aangekomen bij het hotel waar de conferentie zou plaatsvinden, werd ik echter geïntroduceerd als Europese investeerder en ondernemer (een rol die ik overigens niet waar heb kunnen maken ben ik bang….).  
Waar is Wally?

Al snel kwamen verschillende studenten op mij afgesprint en begonnen mij met allerlei bedragen en voorstellen om de oren te slaan (ik hoop dat ze doorhadden dat het maar een spelletje was), in de hoop dat ik mijn goedgevulde Europese portemonnee zou trekken ;-) Dat laatste is niet van gekomen, maar het was in elk geval mooi om hun fanatisme te zien!

Tot de volgende keer! До следующего раза!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten